top of page

Bilime Dayalı Hedefler


Captanomy'de Müşteri Başarısı Yöneticilerimiz ile Bilim Temelli Hedefler belirleyebilirsiniz.

Bilime Dayalı Hedefler, en son iklim bilimi ile uyumlu emisyon azaltma hedefleridir. Bilimin, küresel ısınmayı sanayi öncesi seviyelerin 2°C üzerinde olacak şekilde sınırlamak ve Paris Anlaşması'nda taahhüt edildiği gibi 1,5°C'yi hedeflemek için yapmamız gerektiğini söylediği şey bu.

Science-Based Targets girişimi (SBTi), şirketlerin 1,5°C ve 2°C hedeflerine ulaşmak için belirlenmiş bir kritere göre azaltım yol haritalarını doğrulayan küresel bir organizasyondur.


Prensipler

  1. Bilime Dayalı Hedefler artık küresel ısınmayı 1,5°C ile sınırlamaya uygun olmalıdır.

  2. Hedefler, denkleştirmeleri/katkıları ve kaçınılan emisyonları (yani başkalarının emisyonlarını azaltma) içermez.

  3. Kapsam 1 ve 2 hedefleri, kapsam 1 ve 2 emisyonlarının %95'ini kapsamalıdır.

  4. Kapsam 3 hedefleri, kapsam 3 emisyonlarının en az %66'sını kapsamalıdır ve bazı kategorileri (örn. dolaylı kullanım aşaması emisyonları) hariç tutabilir.

  5. Kapsam 2 emisyonlarını hesaplamak için 2 yöntem vardır:

    • Lokasyon bazlı: Enerjinin tüketildiği lokasyondaki elektrik şebekesinin ortalama emisyon yoğunluğu

    • Piyasaya dayalı: Satın alınan elektriğin emisyon yoğunluğu, örn. yeşil enerji satın alma anlaşmaları yoluyla

Konum ve pazara dayalı raporlamaya ilişkin kılavuzumuzu okuyun.

Tüm hedefler için şunları yapmanız gerekir:

  1. Bir başlangıç yıl/dönem belirleyin. Bu, doğrulanabilir kapsam 1, 2 ve 3 verilerine sahip olduğunuz en son yıl olmalı ve tipik etkinliğinizi temsil etmelidir (yani olağandışı bir yıl olmamalıdır). Aynı zamanda birkaç yılın ortalaması da olabilir.

  2. Bir hedef yıl belirleyin. Bu süre, kısa vadeli taahhütler için taahhüdün yapıldığı yıldan itibaren 5 ila 10 yıl arasında olmalıdır.



Not: Ayrıca hedef yılı 2040 veya 2050 olan uzun vadeli, net sıfır SBT'ler ve 5 yıllık aralıklarla kilometre taşları belirleyebilirsiniz. Belirleyebileceğiniz 2 ana hedef türü vardır: mutlak daralma ve sektörel dekarbonizasyon.


Mutlak azaltım

Bu yaklaşım kapsamında, tüm şirketler ilk emisyonlarından bağımsız olarak mutlak emisyonları aynı oranda azaltır.

Mutlak bir emisyon azaltma hedefi, hedef yılda salınan sera gazı (GHG) miktarındaki baz yıla göre genel bir azalma olarak tanımlanır (örneğin, 2018 seviyelerine göre 2025 yılına kadar sera gazı emisyonlarını %35 azaltmak).

1,5°C hedefi doğrultusunda hedefler için gereken minimum azaltım her yıl %4,2'dir.


Sektörel dekarbonizasyon

Bu yaklaşım kapsamında, her sektör veya endüstrinin bir karbon bütçesi ve azaltma yol haritası vardır. Sektörün karbon bütçesi şirketler arasında sektördeki paylarına göre paylaştırılır.

Şirketler, faaliyetlerinin emisyon yoğunluğunu azaltmak için fiziksel yoğunluk hedefleri belirlemelidir. Bir yoğunluk hedefi, şirketin üretim çıktısı (yani üretilen ton ürün başına ton CO2e) gibi belirli bir iş ölçütüne göre emisyonlardaki azalma ile tanımlanır.

Mutlak azalmalara ulaşmak için bu hedeflerin genel sektörel hedefe yakınsaması gerekir. Bu, azalma oranının şirketin başlangıç noktasına bağlı olduğu ve emisyon yoğun şirketlerin emisyonlarını daha fazla azaltması gerektiği anlamına gelir.



78 görüntüleme0 yorum

Comentarios


bottom of page