top of page

Sera Gazı Emisyonlarınızı Ölçün, Şirketiniz Koruyun: Karbon Muhasebesi Hakkında Her Şey

Karbon muhasebesi, işletmenizin net sıfır emisyona ulaşmasını, raporlama mevzuatına uymasını ve mali tasarruf etmesini sağlar.






Captanomy Platformu ile karbon muhasebesi çözümünü kullanarak, işletmenizin karbon ayak izini hesaplayabilir ve emisyonlarınızın kaynaklarını anlayabilirsiniz. Bu da sizi hükümetlere, finansal kurumlara, bankalara ve paydaşlara sürdürülebilirlik etkinliğinizi raporlama, karbon azaltma ve giderme uygulamaları yapma ve marka değerinizi oluşturma konularında yetkilendirir. Basitçe söylemek gerekirse, karbon muhasebesi işletmenize iklim değişikliğiyle mücadele etme, uyumlu kalmak, mali tasarruf ve iş fırsatlarını değerlendirmenize yardımcı olur.


Karbon muhasebesi nedir?

Karbon muhasebesi, bir organizasyonun sera gazı salınımını hesaplama yöntemidir.


Karbon muhasebesi için neler gereklidir?

Karbon muhasebesi iki şey gerektirir: (1) veri toplama ve (2) veri işleme.

Emisyonlarını etkin bir şekilde hesaba katmak için işletmelerin veri toplamalarının kapsamlı ve veri işleme metodolojilerinin sağlam olduğundan emin olmaları gerekir. Captanomy Platform ile, şirketinizin karbon verileri için bir veri havuzu oluşturuyoruz ve ssüreci otomatikleştiriyoruz.


İşletmem neden karbon muhasebesi kullanmalı?

(1) Karbon ayak izinizi azaltın: Karbon muhasebesi, iklim değişikliğiyle mücadele etmenin yanı sıra işletmelerin müşterileri, yatırımcıları ve çalışanları çekmesine yardımcı olan karbon ayak izini azaltmak isteyen her işletme için temel bir araçtır.


Ölçemediğinizi yönetemeyeceğiniz için karbon emisyonlarını hesaplamak, emisyonları azaltmanın ilk adımıdır ve işletmelerinizin daha düşük karbonlu faaliyetlere veya malzemelere geçmesini sağlar. Ancak emisyonların hesaplanması - özellikle değer zinciri emisyonları - birçok kaynaktan birçok türde verinin toplanmasını ve ardından bu verilerin emisyon toplamlarına dönüştürülmesini içeren zor bir görev olabilir.


Süreci otomatikleştiren bir yazılım kullanmak, aynı şeyi kurum içinde veya sürdürülebilirlik danışmanları aracılığıyla gerçekleştirmeye kıyasla işinize önemli ölçüde zaman kazandıracaktır. Veriyi bulmak için ne kadar az zaman harcarsanız, karbon ayak izi azaltma stratejileri geliştirmeye ve uygulamaya ve finansman paketlerinden yararlanmaya o kadar erken başlayabilirsiniz.


Kurumsal işletmeler için, karbon muhasebesi değer zincirinde özellikle değerlidir: kuruluşun nihai ürünlerine giren hizmetleri, ürünleri ve kaynakları sağlayan küçük işletmeler.


Bu değer zinciri emisyonları, bir işletmenin karbon ayak izinin büyük bir bölümünü oluşturur (ortalama olarak %92'ye [CDP] tekabül eder) ancak doğrudan şirketten kaynaklanmaz, bu da bunların hesaplanmasını ve azaltılmasını zorlaştırır. Binlerce tedarikçiye sahip kurumsal işletmeler, değer zinciri emisyonlarını hesaplamada belirli zorluklarla karşılaşır.


İşletmeler, hibrit bir metodoloji kullanarak, değer zincirlerinin emisyon kaynaklarına ilişkin ilk genel bakışı elde etmek için harcamaya dayalı bir karbon ayak izi tahmini yapabilir ve ardından en büyük yayıcılardan faaliyete dayalı verileri toplayarak tahmini hassaslaştırabilir. Bu karbon muhasebesinin etkin olduğu yukarıdan aşağıya yaklaşım, işletmelerin ve özellikle büyük işletmelerin en yüksek etki azaltımlarıyla başlayabilmelerini sağlar.


(2) Hükümetler emisyon raporlama gerekliliklerini genişletiyor. Sürdürülebilirlik raporlaması gerekliliklerini karşılayın

Dünyanın birçok yerindeki işletmeler için sürdürülebilirlik raporlaması hızla yasal bir gereklilik haline geliyor. Karbon muhasebesi, işletmelerin bu mevcut ve gelecekteki mevzuatın iklim etkisi raporlama gerekliliklerini karşılamasını sağlar.


Ne kadar erken başlarsanız, süreç o kadar sorunsuz olacaktır. En bilgili işletmeler, gelecekteki raporlama gereklilikleri için karbon muhasebesini şimdiden şekillendiriyor. Dört adımlı karbon raporlama planımız, kuruluşunuzu sıfırdan uyumluluğa taşımanıza yardımcı olacaktır.


(3) Rekabet avantajları kazanın

Karbon muhasebesini kullanan şirketler aynı zamanda beklenmeyen ve yeterince kullanılmayan ticari faydalar da keşfederler. Bunlar, riski en aza indirmeyi, marka değeri oluşturmayı ve verimsizliği azaltmayı içerir.


(4) Riski en aza indirin

Boston Consulting Group tarafından 2021 yılında yapılan bir ankete göre, işletmeler emisyon hesaplamalarında ortalama %30 ila %40 hata oranı tahmin ediyor. Bir kuruluşun ürettiğini düşündüğü emisyonlar ile gerçekte ürettiği emisyonlar arasındaki fark bir Bu, doğruluk açığıdır ve risktir. Özellikle yeşil finansman kredi başvuru süreçlerinde ciddi bir risk oluşturur.

(5) Verimsizliği azaltın

İşletmenizin tüm operasyonel ayak izini ölçmek, verimsizlikleri, özellikle de değer zincirinizdekileri belirlemenizi sağlar. Operasyonel noktalarınızda verimliliği artırmanız, mali tasarruflar sağlamanıza yardımcı olacaktır.




77 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page